Cestování jako investice

I přestože jsme v listopadu oslavili 30 let demokracie a svobody, strávit delší dobu v zahraničí je pro nás stále něčím novým.

I přestože jsme v listopadu oslavili 30 let demokracie a svobody, strávit delší dobu v zahraničí je pro nás stále něčím novým. Kdo z vás čtenářů má rodiče, kteří za mlada vycestovali např. na rok do Austrálie, Kanady, na Nový Zéland nebo v létě během vysoké školy do USA? Nemůžeme se divit, že zahraniční zkušenost se u nás stále tolik nepodporuje jako třeba v ostatních evropských zemích.

Když se vás znovu zeptám, proč vlastně studujete vysokou školu? Proč vezmete 3 – 5 let svého života, financí, energie a vložíte je do jedné z vzdělávacích institucí? Proč tento krok uskuteční drtivá většina mladých lidí a proč nás v tom rodiče podporují (v některých případech tlačí)? Studium bereme jako investici do naší budoucnosti. Věříme, že se nám investice do titulu vrátí v podobě lepšího uplatnění na pracovním trhu a světlejší budoucnosti.

Vyrazit na 3 měsíce, půl roku, rok nebo 2 roky do světa je ve výsledku také investice, kterou si většina lidí stále neuvědomuje. Myslím si, že se všichni shodneme, že v dnešním globálním světě je znalost a umění komunikovat anglicky velmi důležitou dovedností, jak v profesním tak osobním životě. Anglicky se domluvíme víceméně všude ve světě. V angličtině je také nesrovnatelně více informací než v českém jazyce, ať už se jedná o weby, blogy, videa, podcasty, knihy, apod. Kde jinde se anglicky naučíme rychleji a lépe než právě v anglicky mluvící zemi?

Výjezdem do světa opustíme svoje zajeté koleje a vystoupíme z komfortní zóny. V zahraničí si musíme většinu věcí zařídit sami. Naučíme se spolehnout se sami na sebe, být flexibilní, učit se novým věcem a překonávat mnoho překážek, které nám přijdou do cesty. Mimochodem nebojte, ve světě nejste nikdy sami a na svých cestách potkáte mnoho skvělých lidí z celého světa. Ve světě si i lidé podle mě pomáhají daleko více než doma.

V zahraničí také můžeme studovat a pracovat. Získáme tak cenné znalosti a zkušenosti, které nám pomohou v naší budoucí kariéře. V cizině navštívíme místa, o kterých jsme do teď třeba jen snili a zažijeme nezapomenutelné momenty, které budeme vyprávět do konce života. Mnoho lidí říká, že jim zahraniční zkušenost pomohla přijít na to, čemu se dále věnovat, nebo alespoň jakým směrem se dále v životě vydat.

Myslím si, že je jen otázkou času, než si více lidí začne uvědomovat hodnotu zahraniční zkušenosti a vycestuje na 6 – 24 měsíců někam do světa. Myslím si, že lidé začnou přicházet na to, že pobyt v zahraničí není ztraceným časem a kariérní vlak nám nikam neujede, protože kariéru je možné budovat i ve světě.

Není přece co ztratit, jen získat, a domů se můžeme vrátit vždycky, nebo ne?

30.01.2020
Petr Horák