Alternativa Working Holiday víz do Kanady

Working Holiday víza nejsou jediným způsobem, jak lze do Kanady vycestovat na delší dobu s možností legálně pracovat. V tomto článku si povíme o dalších příležitostech.

Working Holiday víza nejsou jediným způsobem, jak lze do Kanady vycestovat na delší dobu s možností legálně pracovat.

V tomto článku si povíme o dalších příležitostech. Pokud spadáš do jedné z následujících skupin, rozhodně doporučuji pokračovat ve čtení.

  • V minulosti jsi využil/a Working Holiday víza
  • Working Holiday víza se ti nepodařilo získat
  • Je ti více než 35 let
  • Hledáš možnost vycestovat v páru
  • Máš rodinu s dětmi
  • Chceš v Kanadě pokračovat ve své kariéře
  • Rád/a bys v Kanadě získal/a trvalý pobyt

Kanada má relativně otevřenou imigrační politiku, ale zájemce si pečlivě filtruje. Jednou z mála cest je studium College, který při splnění určitých podmínek spadá do programu Work & Study, během kterého máš možnost v zemi legálně pracovat. Program Work & Study není imigrační program, jedná se o dočasný pobyt, nicméně Kanada nabízí několik imigračních programů, na které lze díky programu Work & Study navázat.

Program Work & Study

Jedná se o studium na College (vyšší odborná škola). Vzdělávací instituce musí být na seznamu DLI a program musí být o délce alespoň 6 měsíců.
Většina programů má délku 6 – 24 měsíců. Během studia máte možnost pracovat
20 hodin týdně a tím si pokrýt životní náklady. Během tzv. “Scheduled Breaks” (prázdniny, pauza mezi semestry) máte možnost pracovat neomezeně.

Velkou výhodou programu Work & Study je, že víza nemají žádnou kvótu (můžeš vycestovat kdykoliv během roku) a nejsou omezeny věkem (podmínkou je pouze věk 18+).

Studovat můžeš buď na Public College (veřejné školy) a nebo Private College (soukromé školy).

Výhodami Public College je, že partner (manžel/ka) může zažádat o Open Work Permit, který umožňuje volně pracovat během celé doby studia. Studium Public College je tak ideální pro páry a rodiny. Další velkou výhodou je Post-Graduation Work Permit, které získáš po absolvování studia a umožní ti zůstat v Kanadě další 1–3 roky.

Výhodou studia na Private College je, že programy mají také co-op část. Jedná se o placenou praxi na plný úvazek v oboru, který budeš studovat. Co-op je zpravidla polovina celého programu. V případě např. ročního programu budeš 6 měsíců studovat (cca 20 hodin týdně a pracovat 20 hodin týdně) a druhých 6 měsíců budeš pracovat v rámci co-op.

Jaké obory můžeš studovat?

Zjednodušeně řečeno můžeš v Kanadě studovat jakýkoliv obor. Za zmínku ale určitě stojí obory: Hospitality, Tourism, Business Management, Marketing, IT programy, Project Management, Health Care, Architecture, Design a Early Childhood Education.

Díky programu Work & Study tak můžeš pokračovat v oboru, který jsi studoval/a nebo ve kterém aktuálně pracuješ.

Obecně se nedá říct, zda je lepší Public nebo Private College. Výběr školy a programu se odvíjí od tvých cílů v Kanadě, předchozího vzdělání, pracovních zkušeností a mnoha dalších faktorů.

Chceš se podívat na své možnosti v Kanadě? Napiš nám zprávu a domluv si nezávaznou konzultaci zdarma.

10.12.2019
Petr Horák