10 věcí, které zařídit před odletem do Kanady

Výjezd do světa obnáší i vyřízení několika náležitostí. Které jsou za mě ty nejdůležitější?

Výjezd do světa obnáší i vyřízení několika náležitostí. Které jsou za mě ty nejdůležitější?

Generální plná moc

Sepsáním plné moci opravňujete někoho, aby vás zastupoval v právních věcech, jednal s úřady, orgány státní správy a orgány místní samosprávy, právnickými nebo fyzickými osobami.

Proč byste měli někomu udělit plnou moc? Nikdy nevíte, co se během vašeho pobytu v zahraničí přihodí a v některých případech musíte záležitosti řešit osobně. V plné moci můžete specifikovat oblasti, ve kterých vás zmocněná osoba bude zastupovat, a nebo můžete udělit generální plnou moc, se kterou vás zmocněnec může zastupovat ve všech právních věcech. Plnou moc můžete udělit na dobu určitou nebo dobu neurčitou. Váš podpis je potřeba úředně ověřit. Doporučuji udělit plnou moc někomu, kdo má vaši plnou důvěru. Osobně jsem udělil generální plnou moc své mamce na dobu neurčitou. Plná moc je rozhodně něco, co vám může ušetřit mnoho starostí.

Datová schránka

Osobně jediný důvod, proč jsem si zřídil datovou schránku je ten, že umožňuje rychle a zdarma získat výpis z rejstříku trestů, který s velkou pravděpodobností budete v zahraničí někdy potřebovat. Standardně výpis můžete získat na Czech Pointu České pošty. Pokud jste ale v zahraničí, máte smůlu a nepomůže vám ani maminka s generální plnou mocí. Kdybych si zřídil datovou schránku dříve, tak bych třeba ušetřil přes 2000 Kč, které jsem zaplatil za výpis z rejstříku trestů, o který jsem žádal z Nového Zélandu českou ambasádu v Sydney.

Žádost o výpis z rejstříku trestů přes datovou schránku nic nestojí. Úřední překlad do angličtiny lze vyřídit on-line a přijde vás na několik set korun.

Jak zřídit datovou schránku a veškeré další informace naleznete zde:

https://info.mojedatovaschranka.cz/info/cs/

Mezinárodní řidičský průkaz

Pokud se chystáte v zahraničí (mimo Evropu) řídit, budete s největší pravděpodobností potřebovat mezinárodní řidičský průkaz. Vyřídíte na dopravním odboru na obecním či městském úřadě. Připravte si pasovou fotografii a 50 Kč. Mezinárodní řidičský průkaz má platnost jednoho roku. Důležité je také vědět, že mezinárodní řidičský průkaz není sám o sobě řidičským průkazem, ale je vlastně překladem vašeho české řidičského průkazu. Vždy u sebe noste oba dokumenty.

Odhlášení ze zdravotní pojišťovny

Pokud plánujete vycestovat na více jak 6 měsíců, můžete se odhlásit z vaší zdravotní pojišťovny a nemusíte platit zdravotní pojištění v ČR. Jednoduše kontaktujte vaši zdravotní pojišťovnu, která od vás bude chtít vyplnit Oznámení o dlouhodobém pobytu pojištěnce v cizině a doložit vaše cestovní pojištění. Pokud máte např. cestovní pojištění jen na 6 měsíců, ale v zahraničí strávíte delší dobu, po návratu doložíte všechna cestovní pojištění, které jste během svého pobytu v zahraničí měli.

Cestovní pojištění

Doporučujeme cestovní pojištění AXA, které volí většina cestovatelů. Přes tento odkaz níže můžeš uplatit slevu 50%, kde si pojištění sjednáš na oficiálních stránkách AXA.

Alternativou je britská True Traveller, která je nejoblíbenější volbou mezi cestovateli z celého světa. True Traveller nabízí vysoké limity krytí za skvělou cenu. Pojištění lze sjednat jak z Česka tak ze zahraničí až na 18 měsíců a případně lze pojistku prodloužit. Pojištění si sjednáš pod tímto odkazem.

Mezinárodní platební karta

Myšleno mít způsob, jak jednoduše a co nejlevněji platit v zahraničí. Pokud jedete do zahraničí za prací, pravděpodobně si zřídíte místní bankovní účet, který budete v dané zemi používat. Než si ale bankovní účet zřídíte a přijde vám první výplata, pravděpodobně vás bude čekat mnoho transakcí: na letištích, doprava, restaurace, obchody, apod. Pro všechny platby můžete samozřejmě využít vaši českou kartu, pokud ale chcete ušetřit na převodech mezi měnami, doporučuji platební kartu a aplikaci Revolut, kterou používá v dnešní době už většina cestovatelů.

Revolut účet si můžete zřídit pod tímto odkazem.

Všechny dokumenty zálohovat online.

Doporučuji si vyfotit veškeré dokumenty (scan pasu, občanského průkazu, řidičského průkazu, víza, atd.), které byste mohli kdy potřebovat a uložit na cloudové uložiště, např. Google Drive. I v případě ztráty o ně nikdy nepřijdete a budou vždy po ruce.

Další dva body jsou volitelné, ale také užitečné.

Pasové fotografie

Několik pasových fotografií se může vždycky hodit.

Druhý cestovní pas

Ano, můžete mít dva cestovní pasy. V zahraničí je cestovní pas vaším nejdůležitějším dokumentem a rozhodně se nechcete dostat do situace, kdy ho ztratíte nebo vám bude odcizen. Často se stává, že si např. v Asii půjčujete skútr nebo auto a jako kauci si chtějí ponechat váš pas. I když to občas nedává smysl, musíte se v některých zemích podřídit místním “pravidlům”.

Veškeré oficiální informace o cestovních dokladech naleznete zde:

https://www.mvcr.cz/clanek/osobni-doklady-642319.aspx?q=Y2hudW09NQ%3d%3d

A na závěr jedna povinnost!

Pořádně se rozloučit s rodinou a přáteli!

23.02.2020
Petr Horák